Het is niet altijd makkelijk om in de jungle van webdesigners en vormgevers een webdesigner te kiezen die bij jou past. Het afgelopen jaar heb ik rondgekeken en dit heeft mij geïnspireerd om deze blog te schrijven waarmee ik jou tips geef om een goede keuze te maken.
Tip 1: Een mooi plaatje zegt niet alles.
Staar je niet blind op mooie plaatjes op instagram en facebook. Een website is meer dan een mooi plaatje. Er gaat een heel proces aan vooraf en het design vloeit voort uit die stappen. Een goede designer informeert naar jou, je doelgroep en kernwaarden. Dit legt de basis en vervolgens wordt gekeken naar je doel en hoe een website zorgt voor conversie. Daarmee bepaal je de opbouw, deze moet aansluiten. De site moet gebruiksvriendelijk zijn voor de bezoeker en je webdesigner zal hier veel tips en adviezen over hebben. Een goede webdesigner zal je dan ook tegengas geven als het design in de weg gaat staan van functie, doel en gebruiksvriendelijkheid.
In een intake zal de webdesigner deze elementen ook benoemen en naar vragen. Ook zal de designer koppelingen maken naar social media, integraties, informeren naar weggevers en andere functies. De designer zal de website als middel zien om jouw marketing mee vorm te geven. Om dit te kunnen doen zal hij ook dit hele plaatje bevragen. Blijft je designer in een intake voornamelijk gericht op kleur en lettertypes? Wordt er niet geïnformeerd naar doelstellingen? Wordt je niet bevraagd op wat je nu eigenlijk wilt bereiken met die weggever? Dan is het misschien handig om ook verder te informeren.
Tip 2: Mobielvriendelijk
Deze tip vloeit voort uit de vorige: alleen een mooi plaatje op een desktop gaat het niet worden als een site vervolgens op mobiel niet leesbaar is. Een goede webdesigner zorgt voor een goed design EN functionaliteit op alle formaten. Helaas zie ik het nog geregeld dat sites alleen mooi en functioneel zijn op groot formaat, maar het daar ook stopt. Kies dus voor een webdesigner die niet alleen naar design kijkt, maar veel aandacht steekt in het functioneren van de site op alle formaten. Waarom? Nou, omdat zo’n 80% van je bezoekers je site via mobiel zal bezoeken.
Het ontwerpen, testen en aanpassen van de site zodat deze overal mooi en functioneel is, is een tijdrovend karwei. Dat brengt mij bij de volgende tip:
Tip 3: De “Ik heb je binnen een week online met een ontwerp op maat” flauwekul
Er gaat veel werk in de voorbereidingen, het ontwerpen en bouwen van een site zitten. Dit is zo goed als onmogelijk in een week tijd, misschien haalbaar voor een onepager, maar that’s it. Aanbiedingen waarin je een website binnen een week wordt beloofd waarbij het ontwerp op maat is gemaakt, zijn lariekoek. Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met een template. Als jij haast hebt en snel online moet zijn, dan is dit een goede manier. Maar het is wat het is: een template dat hier en daar aangepast is. Let hier op als je reageert op een dergelijke aanbieding en kijk dan ook naar de prijs. Een dergelijke website moet een stuk goedkoper zijn dan een site dat daadwerkeklijk voor jou wordt ontworpen.
Tip 4: kennis van HTML en CSS (bootstrap, PHP en Javascript)
Een goede webdesigner heeft in ieder geval kennis van HTML en CSS of heeft hier iemand voor in dienst (op zzp basis). Ook als er gewerkt wordt in WordPress is dit een belangrijk punt. Dit zorgt ervoor dat die stap ‘out of the box’ ook technisch gezet kan worden. Informeer naar deze skills tijdens een intake.
Tip 5: Kijk eens buiten je eigen omgeving
Wist je dat je in de Randstad veel meer aanbieders hebt en de prijzen veel hoger liggen, dan zeg maar in Limburg. Houd rekening met de ligging van het bedrijf en bekijk de offerte prijs ook met dat in het achterhoofd. Prijs alleen zegt niet alleen iets over de kwaliteit en “hoe duurder hoe beter” gaat niet altijd op.
Tip 6: een goede prijs
Ik stipte het hier al een beetje aan, maar bekijk alle elementen die een prijs maken. Laat je informeren over de inhoud van het product en vraag naar:
- Wat zit er in de website qua functionaliteit, pagina’s, hosting, seo, contactformulieren en koppelingen;
- Gaat de designer de diepte in? Wordt er echt gekeken hoe de website voor jou het meeste op kan leveren? Verplaatst de designer zich in jouw ideale bezoeker?
- Template of echt uniek ontwerp? Een site op basis van een template is goedkoper dan een uniek ontwerp.
- Hoe zit het met onderhoud en aanpassingen?
- Wordt je marketing en social media in het totaalplaatje meegenomen?
- Ben jij daarna afhankelijk van de designer of is de website echt van jou?
Tip 7: Niet afhankelijk van de designer
Is de website na oplevering ook echt van jou? Of zit je bij het maken van aanpassingen vast aan je designer, omdat de site zo moeilijk in elkaar zit dat je het niet zelf kunt doen? Een goede designer maakt de site zo dat jij (na een uitleg die ook inbegrepen is) zelf aanpassingen kunt doen. Denk hierbij aan het aanpassen van tekst en afbeeldingen. Je moet een tijd vooruit kunnen met je website.