De afgelopen jaren heb ik al menig website gebouwd, maar ook mogen checken. Als ik een website check dan geef ik daarna vijf duidelijke punten waar de ander meteen mee aan de slag kan. Wat steeds als aandachtspunt terugkomt is dat er geen duidelijke call to actions worden genoemd. Deze zorgen ervoor dat je website converteert.
je hebt vast het volgende al eens gezien of ervaren: Je scrollt door een mooie site en leest informatie die je interesse wekt. Aan het einde van de pagina aangekomen klik je op het kruisje en gaat iets anders doen. De informatie die je interessant vond verdwijnt naar de achtergrond.
Wat is een CTA?
Als bezoeker ervaar je nu geen groot gemis en is dit niet zo storend voor je. Als ondernemer heb je op dit moment wel een mooie kans gemist. Door het bewust inzetten van call to actions (CTA’s) spoor je de bezoeker aan om een handeling te doen. Deze handeling kun jij zo sturen dat de bezoeker een vervolgstap zet. Je creëert daarmee een kans om de ander nog een keer te kunnen benaderen met je content en die interesse in je dienst of product te vergroten.
Een goede CTA zegt de bezoeker precies wat hij nu moet doen. Dat klinkt heel opdringerig en verkoperig (nee dat is geen echt woord), maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Het is de kunst om met zachte hand de bezoeker tot actie aan te zetten. Dit doe je door:
- eerst de aandacht te trekken met een waardevol bericht waarmee je de interesse van de ander wekt.
- vervolgens een passende CTA te koppelen, denk aan: lees meer van deze tips hier!

Een CTA:
- is creatief en past binnen je huisstijl. Dit is het moment om je doelgroep echt aan te spreken. Het geeft je merk meer persoonlijkheid en laat zien wie je bent. Denk aan: Hi girlboss, klaar om je socials te rocken?!
- is duidelijk en specifiek. Er is bij een CTA geen ruimte voor twijfel. Focus je op het doel wat je wilt bereiken per pagina en werk daar naar toe. Het helpt om bij de opbouw van je webpagina van onder naar boven te werken. Je begint dan bij je CTA en werkt dan terug aan een logische opbouw.
- creëert een gevoel van FOMO (fear of missing out) of urgentie. Gebruik daarvoor termen als ‘alleen vandaag nog geldig’, ‘nog maar drie kaarten over’ of ‘koop vandaag, de sale eindigt vrijdag’. LET OP: gebruik dit niet over je hele site, je werkt namelijk niet voor Tellsell.
Deze call to actions sla je over:
Deze CTA’s zeggen eigenlijk niks en geven geen urgentie aan.
- Schrijf je in
- Lees de nieuwsbrief
- Lees meer
- Doe mee
Deze call to actions gebruik je vanaf nu:
- Lees de 25 tips over….
- Pak je gratis e-book hier
- Wordt een expert
- Krijg nu toegang
- Start vandaag nog
- Ja, dat wil ik!
- ja, ik wil starten!
- Laten we koffie drinken
- Ik doe mee met de challenge
- Ontdek mijn belangrijkste inzichten
- Yes, ik doe mee!
- Probeer een maand gratis
- Shop nu met 15% korting
- Ontdek hier mijn geheim om meer volgers te krijgen
Werkwoorden:
- Start
- Download
- Krijg
- Groei
- Koop
- Probeer
- Bespaar
- In winkelmand
- Ontdek
Urgentie:
- Speciaal aanbod
- Beperkte voorraad
- Er zijn maar …. plekken
- Eindigt op
- Wees er snel bij
- Meteen
- Eenmalig aanbod
- Laatste kans
- Alleen beschikbaar op….
- Nu
- Vandaag
39 reacties