Het bepalen of uitschrijven van je doelgroep is de allereerste en misschien wel de belangrijkste stap bij het maken van de website. Alle onderwerpen die hierna aan bod komen tot aan het daadwerkelijk online gaan, horen een logisch gevolg te zijn van deze stap. Het bepalen van je doelgroep is het fundament van je onderneming.
Voordat je begint met het daadwerkelijk bouwen van je site is het handig om eerst alle voorbereidingen te doen. Doe je deze niet dan kost het maken van je site veel meer (uitzoek) tijd en energie dan nodig is, omdat je steeds blijft bijstellen en aanpassen. Je droomsite begint namelijk eerst in het klad en met een duidelijk plan.
Je kunt het vergelijken met het verbouwen van je huis. Je begint niet meteen met verven, behangen en inrichten, maar maakt eerst een plan. Je bepaalt waar de ruimte voor moet dienen. Wordt het een keuken, de woonkamer of een badkamer? Elke ruimte heeft zijn eigen kenmerken en bouwtechnische eisen. Het is vrij onlogisch en kostbaar om in de slaapkamer een gasleiding voor een fornuis te plaatsen en dit vervolgens nooit te gebruiken. Je bepaalt dus eerst het doel van de ruimte. Daarna ga je onderzoeken wat je mooi vindt en graag terug wil zien in deze ruimte. Misschien wil je een haard plaatsen, dubbel glas of een kamer doorbreken. Dit verwerk je ook in je plan. Daarna ga je op zoek naar de mooiste kleuren, stoffen en inrichting. Misschien maak je wel een tekening en plaatst daar de meubelstukken in voordat je ze gaat aanschaffen. Als alles is zoals je het graag wilt en het binnen het budget past, dan pas pak je het gereedschap.
Voordat je WordPress opent, zorg je dat je een plan hebt.
Bepaal je doelgroep:
Het is verleidelijk om je doelgroep zo groot mogelijk te houden. Je wilt toch zo veel mogelijk mensen bereiken? Hoe kleiner de doelgroep, hoe minder goed mijn onderneming daar gebruik van kan maken? Het is misschien ook wel wat eng om echt te gaan voor een kleine doelgroep, omdat je daarmee andere doelgroep uitsluit. Het bepalen van je doelgroep levert echter vaak veel winst op. Hoe duidelijker jij je doelgroep, ook wel ideale klant, in kaart brengt, hoe duidelijker die klant voor jou kan kiezen. Je brengt namelijk in kaart wie je aan wil gaan spreken en daar pas je de hele huisstijl, beeld en tekst op aan. Op deze manier onderscheid jij je van de andere aanbieders in jouw sector.
Hoe bepaal je de doelgroep?
Stap 1: de kenmerken van je doelgroep.
Breng je doelgroep in kaart met standaard kenmerken. Je gaat hier nog niet de diepte in, maar geeft antwoord op: geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, inkomen, opleidingsniveau en regio. Richt je je op studenten tussen de 17 en 25 jaar met een laag inkomen in de regio Parkstad of op jonge ouders uit Limburg tussen de 25 en 35 jaar, met een gemiddeld inkomen die een druk bestaan leiden?
Stap 2: Wat doet je doelgroep?
Je gaat meer de diepte in. Kruip in de huid van je ideale klant. Wat doet hij in het dagelijks leven, hoe ziet zijn huis eruit? Hoe besteed hij zijn vrije tijd/ Het helpt mij om mijn ideale klant een naam te geven en in gedachte in zijn huis te plaatsen. In gedachte loop ik met hem een dag of deel van zijn week door. Hoe gaat hij naar zijn werk, onderhoudt hij contact met vrienden, welke boodschappen doet hij of gaat hij graag uit eten? De belangrijkste punten schrijf ik uit.
Stap 3: Waar is je doelgroep?
Dit gaat iets verder dan alleen de plek waar ze wonen of werken. Je kunt hierbij ook denken aan: Zijn ze veel online te vinden en bestellen daar veel? Of gaan ze vaak op reis? Waar gaan ze met vrienden naartoe om bij te kletsen of juist actief bezig te zijn? Ook handig om te weten is of ze veel of juist geen gebruik maken van social media en op welke kanalen.
Stap 4: wat wil je doelgroep in het leven:
Onderzoek de vraag van je doelgroep / ideale klant? Wat willen ze graag en is er wel behoefte aan je dienst. Misschien kom je er na dit onderzoek achter dat je een onderdeel van je aanbod iets aan moet passen om aan te sluiten bij de vraag.
Als je bijvoorbeeld een tattoo-shop wil openen voor 65plussers, ligt hier dan ook een vraag? Of is er een vraag naar een meer toegankelijke tattoo-shop waar mensen makkelijker binnenlopen?
Je kunt beginnen met je onderzoek door mensen in je buurt je idee voor te leggen of om feedback te vragen. Je kunt een enquête of poll starten op social media of een bureau vragen dit voor jou grootschalig te onderzoeken.
Gebruik ook Google om je doelgroep te onderzoeken door je diensten in verschillende combinaties in te vullen. Je kijkt wat de zoekresultaten opleveren en schrijft de belangrijkste elementen op.
Stap 5, je unieke aanbod:
Aan de hand van de eerste stappen maak jij je aanbod. Je weet hoe je doelgroep eruit ziet, wat hij doet, wil en te vinden is. Nu ga je je eigen uniek aanbod omschrijven. Je geeft daarin antwoord op de volgende vragen
- Waar kan jij je ideale klant mee helpen?
- Welk probleem los je voor ze op?
- Op welke manier doe je dit en wat haalt je ideale klant hier uit?
- Wat is zijn winst nadat hij met jou heeft samengewerkt of product heeft afgenomen?
Schrijf deze punten voor jezelf uit, dat mag gewoon in het klad. Als je dit één keer goed hebt utgeschreven dan kun je hier steeds weer op terugvallen als je even twijfelt of het niet meer weet.
Je hebt nu de éérste stap gezet in het maken van je droomwebsite. De volgende stap is het bepalen van je personal branding oftewel je huisstijl.
Heb je hulp nodig bij het maken van een winstgevende site? Stuur me dan een berichtje
2 reacties
cialis without prescription Thrombophilia is not a disease per se, but may be associated with a disease e
I’m extremely impressed with your writing skills as well
as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did
you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays.